Депресия | Тревожност | Хроничен стрес | Бърнаут | Загуба | Взаимоотношения | Родителстване

Блог

3 стъпки за намаляване на стреса


След една година на стрес, лоши новини и изтощение имаме нужда от работеща формула с помощта на която да намалим стреса. Личният ми опит като професионалист и човек кристализира в 3 стъпки: НОРМАЛИЗИРАНЕ, ЕНЕРГИЗИРАНЕ, ПОСТАВЯНЕ НА ГРАНИЦИ.

НОРМАЛИЗИРАНЕ. Нормално ли е да се тревожа толкова много? Нормално ли е да се чувствам уплашена за бъдещето? Нормално ли е да имам пристъпи на паника? Отговорът на всички тези въпроси е „ДА“. В момента сме поставени при екстремни условия с много неизвестни за настоящето и бъдещето. Измина една година в търсене на подходящо лечение на заразените и тестване на ваксина. Чакането и несигурността от изхода, ако се разболеем, се отрази на мислите, емоциите и поведението ни с пълна сила. Станахме по-тревожни, по-крайни в емоциите си и често загубваме контрол над тях. Важно е да оценим, че всичко това е напълно нормално. Екстремните условия водят и до екстремни реакции. Вместо да се обвиняваме или гневим навръх всички останали бушуващи чувства в нас, нека направим първата крачка към приемане на ситуацията. За всички тя е нежелана, но е факт, и с цел да съхраним себе си и близките си най-доброто, което можем да направим, е да започнем да приемаме своите негативни емоции, тревожни мисли или невъздържано поведение като нормални, да подхождаме с повече разбиране и съчувствие към себе си. Това ще ни помогне да не трупаме допълнителни отрицателни емоции и да сме по-малко критични към нас самите и към другите.
ЕНЕРГИЗИРАНЕ. Всички сме изправени пред предизвикателството да се справяме с все повече и по-интензивни стресори от разнороден характер. Когато този начин на живот се установи за дълъг период от време, нашите запаси постепенно се изчерпват и става все по-трудно да посрещаме нови изисквания и очаквания. Ето защо е важно целенасочено да извършваме дейности, които ще възстановяват нашата енергия за кратко време. Областите, които притежават този заряд са: грижа за себе си, грижа за другите, приятни преживявания/хоби.

ГРИЖА ЗА СЕБЕ СИ. С грижата за себе си ние директно можем да заредим нашето тяло, душа и интелект. Нека се обърнем към себе си, усетим от какво имаме нужда в момента и отделим време и грижи, за да се почувстваме по-добре физически, да творим или обогатим знанията си.

ГРИЖА ЗА ДРУГИТЕ. Грижата за другите, за тези, които се нуждаят от помощ и подкрепа, ни зарежда с положителни емоции на съпричастност, чувство, че сме нужни и полезни, и не на последно място, ни връща усещането за контрол и самостоятелност. С помощта на хората около нас ние оставаме свързани със света и откриваме, че не сме сами в борбата с трудностите в ежедневието.

ПРИЯТНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ/ХОБИ. Нашата енергия се възстановява най-лесно и бързо, когато извършваме дейности, които ни носят удоволствие. Насладата е усещането, което ни помага да продължим напред, лекува болката и успешно ни помага да се справим с настоящето.ПОСТАВЯНЕ НА ГРАНИЦИ. Пандемията има и своите положителни страни – по-малко пропиляно време в пътуване до работа и повече време със семейството. Близките могат да бъдат неизчерпаем източник на подкрепа и чувство за принадлежност, но също така съчетаването на работни ангажименти на място с няколко поколения заедно се оказва предизвикателство. Важно за гладкото протичане на дните до края на пандемията е поставянето на ясни граници и обособяването на специални пространства в дома. Пренареждането на мебелите, така че да имаме място за работа, почивка, уединение, забавление, хранене, вече е необходимост. Договарянето на нови правила с нашите близки се оказва решаващо за успешното протичане на работните часове и възможността да се насладим заедно на почивката след това.

Със същата сила и значимост е поставянето на граници с колеги и работодатели. „Новото нормално“ в измерението си работа от вкъщи доведе до заличаване на идеята за работно време. Повечето от нас продължават да работят дълго след установения краен час. Причините за това могат да бъдат много – страх от съкращение, липса на умение да казваш „не“, желание за доказване и напредване в компанията. Във всеки случай всяка допълнителна дейност намалява и без това ограниченото ни време за презареждане. Резултатът – още по-високи нива на стрес и умора!
Нека заедно направим ежедневието си по-леко и намалим нивата си на стрес!

Нека днес направим нещо за себе си - нормализираме преживяванията си, открием своите начини за енергизиране и поставим нови граници, които отговарят на „новото нормално“.


Автор: София Димитрова, клиничен психолог