Депресия | Тревожност | Хроничен стрес | Бърнаут | Загуба | Взаимоотношения | Родителстване

Блог

Чат терапия, защо не?

Една нова различна психологическа подкрепа в едно ново различно време.

Здравейте, заети, мултифункционални, можещи, справящи се с всичко, хора на нашето - динамично, интересно ново време. Време, изпълнено с голяма доза предизвикателства, което отправя заявка да усвоим умението да сме Свръхчовеци:

  • супер родители, супер професионалисти, супер приятели, супер партньори, даже “супер” вече не е достатъчна степен, защото от нас се изисква повече:

  • повече умения, повече време, повече усилия, за да сме ефективни, конкурентноспособни в достатъчно усложнената социална среда. A резултатът не закъснява - повече се изморяваме, повече се тревожим, повече се обвиняваме, повече се ядосваме и повече се проваляме, защото както осъзнах от моята лична работа – Не мога да правя всичко винаги…

Случи се така, че бях затрупана от много на брой задачи в личен, и в професионален план. Имах служебен ангажимент, който изискваше голяма доза енергия, имах личен ангажимент, който касаеше важни решения и разбира се имах неотложните ангажименти, свързани с ролята на родител на две деца с техните тревоги, потребности и очаквания за подкрепа. Задачите се трупаха, а възможностите за справяне се изчерпваха, въпреки големия ми арсенал на професионалист. Започнах да усещам преумора, дори познати ежедневни дейности ми се струваха непосилни. Усетих, че имам неотложна нужда от професионална подкрепа в момент, когато достъпът е ограничен…

Тогава се появи решение за мен – чат терапия – отговаряща напълно на новото време и изискванията за безопасност.

Признавам, не очаквах какъв ефект ще има своевременната помощ, но останах приятно изненадана. Най-ценно за мен беше, че получавах насоки и обратна връзка в момента, когато се случваше проблемът. Успявах в рамките на деня да споделя повечето си притеснения с терапевта, а той ме насочваше към моите проблемни области, вярвания и представи, като времето, което отделях за това, беше според моя график.

Споделяйки за неотложния служебен ангажимент, с който си мислех, че е невъзможно да се справя в рамките на поставения срок, терапевтът ме насочи към търсене на помощ и подкрепа в екипа и разпределяне на дейностите или т.нар. “делегиране” - дейност, която съзнателно избягвах. С окуражаване от негова страна и вероятно поради присъствието му в този момент, макар и дистанционно, аз се реших да споделя своите задължения и отговорности с колеги. Резултатът - работата беше свършена в срок, а моето напрежение и тревога изчезнаха.

Имах възможност да получа професионална подкрепа в офиса, в дома, в колата, между поредните ангажименти, като споделя мислите и емоциите си, случващи се тук и сега. Това улесни терапевтът ми да разбере как реагирам в реална ситуация. Моята автентичност допринесе неговата обратна връзка да е още по-точна и полезна за мен. Уникалното на чат терапията е, че едновременно можем да продължим да посрещаме задачите и да разрешаваме проблемите в ежедневието, докато имаме пространство, в което да бъдем себе си, със своите страхове, слабости и тревоги, в което можем да споделим, да се разтоварим, за да бъдем по-балансирани в спонтанния живот.

Разбира се, нашите близки и приятели също са винаги на разположение да им споделим своите трудности, но често тяхната гледна точка не е достатъчно обективна и те също могат да бъдат преуморени и да не могат да откликнат на нашите нужди. Решавайки да се възползвам от чат терапия, аз получих разбиращо отношение в удобно за мен време и място, без да се налага да чакам. Така аз се справих с проблем, който изискваше решение и промяна в курса на поведение на момента. Успях за кратко време да възвърна увереността си и да се почувствам отново пълноценен, справящ се професионалист, родител, приятел, партньор и не на последно място щастлив и удовлетворен човек.Автор: Йоана Кукова, психолог